15 Eylül 2008 Pazartesi

Blanka Vlašić




Düşünün bir... Dünyanın en iyi yüksek atlamacısısınız. 2.09'luk rekoru her an kırabilecek durumdasınız. Hatta antrenmanlarda kırıyorsunuz. İnsanlar her an o rekoru sizden bekliyor. Büyük baskı değil mi?

Büyük... Hem de çok büyük. Blanka bu sezon bu baskıyı olimpiyatlara kadar lehine kullandı ve 2.07'ler atladı. Defalarca 2.10 denedi. Olimpiyatlarda ise bu baskı bir anda ilk başarısız atlayışının ardından omuzlarına öyle bir yüklendi ki, Tia Hellebaut adlı, kariyerinde 2.05'i sadece o gün gören(ki bence bir daha yanından bile geçemeyecektir.) sporcuya geçildi. Tia'nın ne mal olduğunu zaten gördük. 2.07 atlamaya cesaret edemedi bile.

Üstüne bir de golden league'de Ariane Friedrich'e geçilince, insanlar Blanka'ya ne oldu diye sormaya başladılar. Bilmiyorlardı ki bu onların eseriydi. Blanka'nın rahatken neler yapabileceğini herkes biliyor. Bilmeyenler youtube'a baksın. Yarattıkları baskı, belli ki Blanka'nın üstesinden gelebileceğinin üstündeydi. Haydi öyle demeyelim de, Blanka böyle bir baskıya hazır değildi diyelim, daha isabetli olur.

Neyse, bu sezon bitti. Blanka Stuttgart'da 2.01 ile kazandı ve sezonun sonunda kazanarak bitirdi. Artık önünde ne olduğunu biliyor. Baskıyla baş etmeli. Çünkü görünen o ki Blanka'nın tek rakibi o. Ne Friedrich, ne Hellebaut, ne de Chicherova.



İddia ediyorum, önümüzdeki sene Blanka Vlašić, branşında çok uzun yıllar kırılamayacak bir rekora imza atacak. Çünkü yüksek atlama, onun işi.

1 yorum:

http://sporhocasi.blogspot.com/ dedi ki...

İnsanoğlunun anatomisinin ve onu harekete geçiren biyomekaniğinin oluşturduğu hareket aralığını (Range of Motion)geliştirmenin sınırları olduğu malumdur.Gerçi anatomisi adaptasyonla gelişen insanoğlunun bu sınırları aşabileceği de olasıdır.O halde gelin bu konuda vurguladığınız baskı faktörünü bu kadar önemsemeyelim de onu dahi bertaraf edecek ve yakın tarihlerde geliştirilecek (yüksek olasılıkla)bilimsel çalışmaları ve dolayısıyle ortaya çıkacak yeni antreman programlarını düşünmeye ne dersiniz. İddaa nıza her ne kadar katılamasam da samimi ve iyimser duygularınıza ben de katılıyor önümüzdeki sene olmasada yakın tarihte dediğiniz gibi kendisinin yeni rekorlarına sahit olacağımızı umuyorum